Kutaisi/ქუთაისი

Par Gruzijas pilsētu Kutaisi drošvien dzirdēts vairāk pēdējo gadu laikā kopš atvērts lidsavienības Wizz air reiss no Viļņas uz Kutaisi, ko bieži izmanto arī ceļotāji no Latvijas, jo īpaši sniegotajos mēnešos..(tāds vismaz mans novērojums). Arī mēs parasti tieši šādi lidojam, lai nokļūtu Latvijā un Gruzijā (starp citu, no septembra būs arī reisi no Berlīnes, Dortmundas, Milānas, Sofijas, u.c.).  Pilsēta atrodas apmēram 30km attālumā no lidostas, tāpēc mums iepriekš nav sanācis tur kārtīgi pabūt. Šoreiz pie mums bija ciemiņš, un mēs izlēmām, ka aizbrauksim dienu ātrāk paskatīties pilsētu, paliksim kaut kur pa nakti un no rīta aizvedīsim uz lidostu. Bijām ar Ruslanu vienreiz bijuši Kutaisi, bet tā nemērķtiecīgi, šoreiz mēs laicīgi sameklējām hosteli, kurā palikt trijatā, apmēram izdomājām, ko gribam vēlreiz apskatīt, kur aizbraukt, kur paēst. Šoreiz uz mani pilsēta atstāja superlabu iespaidu, man likās tik plaša, liela, tukša (iespējams, pie vainas Lieldienu brīvdienas), bet salīdzinot ar mūžīgi dzīvo, mašīnu pārpilno un mazo Batumi, Kutaisi jutos vairāk kā mājās Latvijā, padomju laiku ēkas, plašās ielas kaut kā likās tuvākas man.

Mazliet par Kutaisi:

  • Otra lielākā pilsēta Gruzijā, atrodas 221km no Tbilisi un 147km no Batumi.
  • Kutaisi tiek saukta arī par likumdošanas galvaspilsētu, jo 2012. gadā no Tbilisi tika pārvietota liela daļa parlamenta jaunuzceltā modernā ēkā.
  • Kutaisi dzīvo apm. 200 tūkst. iedzīvotāju.
  • Imeretijas apgabala galvaspilsēta (Batumi ir Adžārijas apgabala galvaspilsēta).
  • Padomju laikos šī bija lielākā rūpniecības pilsēta, un to var ļoti just iebraucot pilsētā, tagad diemžēl daudz ēkas ir pamestas.

Tad nu uzrakstīšu, ko mēs apskatījām, ko vēl varbūt gribētos apskatīt Kutaisi un tuvākajā apkārtnē, bet jāsaka, ka vienu dienu būs par maz, vajadzētu vismaz divas pilnas dienas, lai nesteidzīgi izbaudītu, ko piedāvā Kutaisi.

  •  Bagrati katedrāle – populārākais Kutaisi apskates objekts. Skaista katedrāle kalna galā, ar zilzaļu jumtu, nokļūt tur nav nemaz grūti, bet skats paveras pār visu pilsētu. Uzcelta 11.gs., tad otomaņu ēras laikā to uzspridzināja, un no 1950. līdz pat 2010. gadam tur cītīgi nodarbojās ar arheoloģiskajiem izrakumiem, un tad būvēja no jauna, atjaunoja un beigās vēl iekļāva UNESCO vēstures mantojumu sarakstā.

P.s. te ir mazs video ar Bagrati katedrāli, ko Ruslans uzfilmēja. 

  • Motsameta klosteris – otrs populārākais apskates objekts aiz Bagrati katedrāles. Šis klosteris arī, kā jau lielākā daļa baznīcas Gruzijā, atrodas kalna galā, ārkārtīgi skaistā vietā. Pats klosterītis ir dikti mazs, mājīgs, ar romantisku dārziņu teritorijā. Un arī šis klosteris, kopā ar Bagrati katedrāli iekļauts UNESCO vēstures mantojuma sarakstā (interesanti gan, ka kā viens objekts, kaut gan starp abiem ir kādu 20min brauciens). Pirmo reizi, kad bijām Kutaisi, staigājot ieraudzījām skaisto Bagrati katedrāli, un nolēmām aizbraukt ar auto, kaut kā braucām tā, ka pilnīgi nejauši aizbraucām līdz šim klosterim, kas mums bija pilnīgi negaidīts un skaists atklājums!
  • Gelati klosteris – nav pārāk tālu no Motsametas klostera. Tur pašlaik notiek nedaudz restaurācijas darbi, bet tas neliedz apmeklēt šo klosteri. Apkārt mūris un plaša teritorija. Klostera baznīcu rotā ārkārtīgi krāšņi sienu un griestu zīmējumi.
  • Kutaisi vecpilsēta (kur paēst?) – pavisam maza, bet dikti mīlīga un jauka vecpilsēta, noteikti iesaku izstaigāt, varbūt aiziet pusdienās uz kafejnīcu “White stones” pāri gājēju tiltiņam, kur bija gardas plānās pankūkas ar augļiem. Kas jāpatur prātā – Imeretijas rajonam raksturīgi asi un piparoti ēdieni, ko arī ātri vien pamanījām. Blakus gājēju tiltiņam atrodas arī gaisa tramvajs, ar kuru gribējām izbraukt, bet nepaspējām – izskatās inčīgs. Vecpilsētā ir jauka ēstuvīte “Aura”, kur ēdām pusdienas pirms došanās atpakaļ, man ļoti garšoja un interjers bija mājīgs. Un vēl jau pieminētajā vecpilsētas viesnīcā ir vēl viens restorāns “Deja vu”, kuru ievērtējām (grillēti dārzeņi, meksikāņu kartupelīši un tiramisu bija pavisam ok, par gaļas un hačapuri kvalitāti nezināšu teikt).
  • Prometeja alas – vispār ļoti inčīga vieta 20km no Kutaisi, īpaši forši tur ir karstā vasaras dienā, jo temperatūra tur ir +15, alas ir lielākās Gruzijā, atrastas 1984.gadā un ir nedaudz vairāk kā kilometru garas, skaisti izgaismotas, fonā skan klasiskā mūzika, visur izbūvētas trepītes, celiņi, nekur nevar pazust. Alas beigās ir iespēja izbraukt ar laivu pa pazemes upīti (lai gan nav garš izbrauciens, bet jautrs, jūties kā Golums no Gredzenu pavēlnieka).

 

Tas arī viss, ko paspējām apskatīt Kutaisi šajās divās dienās. Vēl gribējās aizbraukt uz Sataplijas alām un apskatīties dinozauru pēdu nospiedumus, bet šoreiz mums nepalaimējās, jo bija Lieldienu brīvdienas. Tagad zināsiet, ko var apskatīties un padarīt Kutaisi.

Te pāris noderīgi linki: 

  1. http://kutaisi.gov.ge/index.php – oficiālā mājaslapa
  2. https://www.tripadvisor.com/Restaurants-g815359-Kutaisi_Imereti_Region.html
  3. http://georgia.travel/kutaisi – top apskates objekti Kutaisi un tās apkārtnē.

 

-anda-

 

Submit a comment